måndag 21 januari 2013

älgkött

Det är nått så fint att frysa in stora mängder kött. Finns väl kvar samlar-instikten, och har man mycket kött i frysen så vet man att man klarar sig en tid frammåt.
i höstas fick vi för första gången äran att stycka älgkött själva. Länge tog det o frysboxen hade svårt att orka med, men det var absolut värt det. Lite visare blev man också, så nästa gång går det väl ännu smidigare :)
En bra bok om styckning är tex. Metsästäjän uusi keittokirja skrivet av Gert Klotzke, Torsten Mörner o Lars Paulsson. Bra bilder på styckningen, och intressanta resept.

Älgkött på fammo Ines vis

Sätt den frusna steken i 85grig ugn. När köttets inretemperatur är 70gr (beroende på köttets storlek tar det olika länge, 4-10h) tar du det ut ur ugnen och låter det svalna.

salt spad:
koka upp
1l vatten
1dl salt
1msk socker
när det svalnat sätt i
2 klyftor pressade vitlöksklyftor och svart peppar

Sätt det kalla köttet i saltspadet och (igen, beroende på köttets storlek skall köttet vara olika längd i spadet, 2h-över natten) sätt in i kylskåp.

Serveras kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...