lördag 2 februari 2013

tillverka papper

Att återanvända papper kan man göra på många sätt. Och ha många olika motiv. Mitt motiv var som vanligt, roligt att se om ovh vad jag kan. Att laga eget papper av gamla tidningar var roligt, tog sin tid, men ytan på pappret blir härligt skrovligt. Och varje papper är unikt ;) pappten går att använda till många saker, hos oss blev det julkort, men de kommer även bli inbjudnigskort till kalas...




Vi har redan tidigare återanvänt gamla julkort genom att klippa dom gamla och göra roliga kombinationer. Senaste jul tog vi det till nivå 2, vi återanvände tidningar och lagade eget papper.




Vi började med att riva sönder tidningspapper (inte blanka reklamblad) och papper till små bitar. Satte dom i blöt i vatten under natten. Följande dag mixades pappren till en pappersmassa. Till detta behöver man en gammal stavmix som längre inte skall användas till mat, den blir grå av all tryckfärg.

Jag byggde en "sil" (de har säkert egentligen ett eget namn) av fluggaller och en billig fotoram. Stansade helt kallt fast gallret.

"silen"

Den svåra delen var att få massan att ligga jämt och att veta när det är lagom tjockt.
Lät det mesta vattnet rinna av och la dom på handukar och pressade lätt med en annan handuk. De fick sedan torka på ett fluggaller som vi sommartid använder när vi vädrar.
Nästa problem var att pappret böjde sig när det torkade. Återfuktade lite med blomspruta och la i press.

En roligt process tyckte jag och barnen, det gör vi igen.


Testade du laga papper, skriv gärna hur ert papper blev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommerntar, det uppskattar jag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...