fredag 26 april 2013

att våga pröva på nått nytt...o konstigt -oilpulling

Tänkte söka efter hur man lagar tandkräm av  matsoda. Hittade det från morotsliv sidorna som jag rätt ofta är in på (värt att besöka!)..men snubblade samtidigt över något annat som jag tyckte var värt att pröva på. Skölja munnen med olja. Äckligt va? Inte så farligt faktiskt.

Började med att testa på att tvätta tänderna med matsoda, helt ok men inga wow-upplevelser. Och efter det sköljer man tänderna med en matsked sesamolja i 10-20 min. Sitter med oljan i munnen för tillfället och visst känns det lite skumt. Men det kan ju inte göra någon skada... Jag har nämligen haft besvärliga ilningar i tänderna eftersom att tandhalsen kommit fram (tandköttet åkt för långt upp/ner). Så tyckte inte att jag hade så mycket att förlora på att sitta med olja i munnen en stund.. :) Klarade inte ens tio minuter, men bra det också eftersom att munskölj inte överlag är min grej. Ända förändringen är att tänderna är glansiga av oljan. Men blir väl att upprepar behandlingen, 10 min i morron igen kan jag nog stå ut med. :)

Nu iväg o borsta tänderna, bort med oljan.

fredag 19 april 2013

inga kaninungar

Det blir ju inte alltis som man hoppas och tänkt sig, speciellt med djur. Vi hoppades att våra kaniner skulle få ungar, men så blev det inte. Kan vara att Pesonen är för gammal (4år) och Viiru var inte på huggen den dagen vi besökt herr Kanin... så det blev inga kaninungar. Dag 32 idag, dvs sista dagen de kunde ha fått ungar. Tror det blir aktuellt att flytta ut kaninerna under veckoslutet, och fundera om man ska besöka herr Kanin igen.
Vi ser.

torsdag 18 april 2013

laga din egna deodorant

ja, det går faktist. Och det är både enkelt och effektivt, kan det bli bättre? Nackdelen med deodoranten är att den innehåller kokosfett. Kokosfett har en väldigt låg smältpunkt. Vilket betyder att det kan vara bra att förvara i kylskåp, men har man inget emot detta så är det absolut värt att testa laga egen deodorant! Jag har haft svårt att hitta ett deodorant som faktist skulle hjälpa. Prövade också på mineralsten, men var inte nöjd med resultatet..det tog väl kål på en del bakterier, men.. (det är det som får svetten att lukta)

Teatreolja sköter den bakteridödande effekten i detta resept, samtidigt som det täcker ev doft och känns frecht.

deodorant
1/2dl matsoda
1/2dl majsstärkelse (masizena)
5-6msk kokosolja
5-20 droppar teatree olja

Blanda först våta och torra ingredienser skillt, och sedan blandas de ihop. Förvaras det i kylskåp så använder man det som en deodorantstick, i rumsvärme blir det lösare (beroende på hur varmt man hade det i rummet)


onsdag 17 april 2013

förodla

egentligen skulle jag söka en link till trädgårdsonsdag för att tipsa om att återanvända wc-papperrullar, och använda som kruka. Men hittade då tipset om att förodla potatis, inget nytt tipps iofs, men en kombination av dessa två.
wc-paperrullar är bra till mycket.. :) Bara att fylla med jord, och förodla i dessa...och när det är dags att plantera om eller ut så förmultanar pappret (bara man vattnar ordenligt). Har flera år tänkt tillverka egna papperskrukor, men tror nog det blir att pröva på toarullarna också... I år blir det att testa med potatis. Min mommo förodlar alltid potatis och de växer väldigt fint blir stadiga och får många knölar (potatisar), hon använder mjölkpaket, men då måste man ju plantera om. Tänkte pröva med wcpapperrullar i år, för de frön jag tänkt förodla ligger redan i jorden.

Sättpotatis i krukor. Eva Robild

Bilden från programmet trädgårdsonsdag, samt Här en link ditt. Me like! Dessa kunde man säkert laga själv, laga egen pappersmassa, och lägga massan över ett dricksglas...

söndag 14 april 2013

höghus


När vi skaffade våra "nya" kaniner för ca 2 månader sedan, var de innekaniner. Och det har dom fortsatt med här hos oss eftersom att man inte plötsligt kan flytta ut en kanin när det ännu är kallt, det skulle bli för stor omställning och kaninen skulle bli sjuk och dö. Burarna följde med kaninerna, ena lånad och andra köpt. Att ha kaniner inne trodde jag aldrig vi skulle ha, och de har sina sidor. Barnen har tyckt att det är jätte roligt, de är så lättillgängliga. Men att flera gånger per dag ha dom lösa och skutta omkring har sina sidor...men det behövs!! Väntar på att vädret skall bli varmare och de skall få flytta ut.

lördag 13 april 2013

Auli

Idag hände det något oväntat. Vi åkte iväg för att köpa två dvärgkoch könor men kom hem med en silkeshöna. Några dvärgkoch hade de inte, det hade tydligen blivit ett missförstånd.. Både jag och vår 5åring kände oss väldigt besvikna, vi ville ju komma hem med två nya boll-hönor idag. Så jag ringde till ett ställe där jag visste det fanns silkeshöns till salu och där hittade vi henne, vår Auli. Hon är ju ingen dvärgkoch, men silkeshöns är också duktiga på att ruva, så istället för en äggkläcknings-maskin så blev det en till höna, så långt som möjligt vill jag leva utan maskin. Ingen press Auli, men vill inte Alma ruva så är det upp till Auli. ;)


torsdag 11 april 2013

namn till hönsen

Idag var det dags att hitta på namn till våra höns. Jag och barnen hjälptes åt, och här är vår hönsflock:


Tuppen Abel


 lilltuppen Artur

lillhönan Asta
 hönan Alma



...på lördag planerade vi hämta hem två hönor till. Spännande.

onsdag 10 april 2013

väckt av tuppen

..ja inte vi men får hoppas att ingen granne kommer med yxan på besök..

Tuppen har fått för mycket frisk luft och gal som en tok. Började ca kl6 och har kört på nästan non stop. Klockan är nu 8, och han börjar säkert vara uppe i 200gal redan idag. Liiite överdrivet. Säkert många faktorer som spelar in. Han har levt med sina två bröder utan hönor, inte varit högst i rang och inte fått gala som han ville, och så plötsligt får han flytta in med en vacker höna och en blivande vacker höna inte konstigt om han blir ivrig...och så finns det lilltuppen att visa och uppfostra.. Vacker är han, men om han inte dämpar sig lite så blir han nog ganska snabbt stek och den vita lilltuppen får bli boss.


Kanske jag ger honom en vecka...eller två. Och jag som tillochmed fått till ett namn. Tuppen Svenne.

Andra förslag?? Ska jag sikta på yxan på lilltuppen istället (eliminera konkurrensen, fast de kommer mycket bra överens)?? Flera hönor för att hålla honom sysselsatt?? (hade nog tänkt skaffa ev 2 till) Ska bygga utebur, men måste vänta att snön försvinner, där skulle han ju också hålla sig mer sysselsatt o ev gala mindre?

söndag 7 april 2013

hönsen

jodå, de överlevde första natten :)

här var dom då, bilder på våra nykomlingar. En höna, en tupp, en blivande höna och en blivande tupp. Dvärgkoch. Ännu har de inte fått namn, men de kommer väl så småningom.

Lillhönan är den svartspräckliga och lilltuppen den vita de är kläckta i Februari.


Här är vårt första ägg på gång. Tuppen hoppade också upp på hyllan för att uppmuntra sin nya unga fru.

Roligt att ha höns igen!! :)

Spaning efter hönan med mera livserfaren fortsätter.

lördag 6 april 2013

dvärg kochin

I flera år har jag längtat efter att ha höns igen. Lite närmare har det blivit varje år, men har ändå inte blivit eftersom att det inte känts motiverat att bygga hönshus när vi bor på hyra. I år fick jag äntligen till det. Kaninernas vinterbostad står tom (eftersom att den ena ligger i frysen och den andra gav vi bort, och de två "nya" hade varit innekaniner och måste fortsätta med det tills det blir varmare) så med motiveringen att vi skaffar små sommarhöns, beslöt jag mig för att ta steget ut och skaffa höns. Jag var snabb i vändningarna och kammade snabbt ihop några dvärgkochhönor. Egentligen ville jag ha en tupp och ca 3 hönor, men det var svårt att hitta. Så det blev en höna från ett ställe, en tupp och en kyklinghöna och en kyklingtupp från ett annat ställe (eftersom att de ville sälja kyklingarna i par för att inte bli med en massa tuppar). Så en äggläggare blev det, än sålänge.Går tupparna inte ihop så får den ena bli stek. En höna saknas ännu, vet inte var jag skall hitta. Skulle vela ha en äldre dvärgkochhöna som har livserfarenhet och visdom som kunde lära upp dessa vilsna själar. Alla de jag nu har har blivit kläckta ur maskin. Försökte få dom att gå upp på pinnen för att sova men de kurrade ihop sig i ett hörn, tuppen lekte mamma och värmde sina nya fruar (vet inte om lilltuppen tilläts krypa ihop med dom..), men kanske bra så, kanske de yngsta (kläckta i februari) inte ännu skulle klara av att sova på pinne ännu. Hmm.. får se om jag hittar nån höna. Funderat på att te en silkeshöna om jag inte hittar dvärkochhöna. Silkeshönor är också duktiga på att ruva ägg, så sannolikheten att hon fått växa upp med en hönsmamma är då lite större.

Kanske det blir bilder i morron, om de överlever natten.

onsdag 3 april 2013

tvålpåse





Med inspiration från sininentupa så har jag nu stickat en egen tvålpåse. Använde mig av linsnöre för att få lite mera skrubb. Så nu har jag tvättsvamp med tvål i, allt i ett. Det första exeplaret blev kanske inte så snyggt, men användbart. Ska väl laga en mjukare till shampotvålen då också, det är ju så lätt att hänga upp tvålen på tork och så löddrar tvålen bättre.

Stick beskrivning:
Satt upp x antal maskor (ca 20-30), så jag trodde det skulle räcka runt tvålen, på två stickor.
två första varven stickade jag räta maskor.
varv nr 3, en rät, tråden runt stickan, ta ihop två, en rät, tråden runt stickan...
varv 4 räta maskor igen
varv 5 på samma sätt som varv 3
stickade väl två varv räta i slutet före jag avmaskade.
Fäste kanten och virkade en ögla.

dra dig inte för att fråga. Har inte gjort stickbeskrivningar tidigare :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...