måndag 21 oktober 2013

maskkompost experimentet


Eftersom att vi har en kompostintresserad son så har vi länge planerat starta en egen maskkompost. Ja vaddå? En maskkompost är en minikompost där det är maskarna som skall bryta ner matrester istället för mikro organismerna. Maskar skall helst vara mask från en komposteller som man hittar under lövhopar. Men vi hade svårt att hitta dom, eftersom att vi väntade för länge och det blev så kallt ute. Så största delen var vanlig daggmask så vi får se hur det funkar.



Två lådor lagade vi av. Borrade hål i bottnet på den ena och satte den lådan in i den andra. Detta för att överlopps vatten (lakvatten) skall kunna rinna bort men inte rinna på golvet.
Började med att skrynkla ihop några tidningspapper och fukta dom och tog sedan lite kompostjord och löv ditt vi gömde maskarna. Ovanpå detta är det då tänkt att sätta finfördelade maträster (får snabbare om de är små) och täcka det med torv/löv/sågspån/en fuktig tidning. Vi sätter löv på och täcker det hela med en fuktig tidning. Tyvärr har vi en del blomflugor som cirklar runt lådan, men det problemet kan man tydligen lösa med torv. Värt ett försök.













2-3veclor har vi nu haft maskkomposten i vårt kök, ja det glömde jag att berätta-inomhus...annars fryser dom ju till is. Maskarna lever ännu.. Ganska sparsamt med mat har vi gett till dom. Inga matrester (de ger vi till hönorna) utan mest potatiskal (som inte våra djur kan äta) och nått kaffefilter och gammal mjöl lär vara mumsens till maskar. Kött och mjölkprodukter ska man undvika att sätta i komposten, eftersom att det kan ge komposten dålig andedräkt..och det vill man ju inte ha inomhus..

Tanken är att vi skall ha en fungerande minikompost som är lätt att fylla på (behöver inte ens gå ut) och så får barnen följa med och se om maskarna blir flera. Jag hoppas ju dom skall bli mycket flera och bli godis till våra höns.:)

söndag 20 oktober 2013

gädd-bullar


Nu har vi ätit fiskbullar/biffar gjort på gädd kött! Äntligen!

Eftersom att min man fiskar en del så kommer det ibland en o annan gädda på kroken. Oftast åker de tillbaka lika snabbt som de kommit upp-de har ju så massor med besvärliga ben. Min man (som står för både fisket och tillagning av fisken i vårt hushåll) har i flera år pratat om att laga fiskbullar av gädda, men det har inte bara blivit av. Men gäddan som fastnade på kroken senast var så utmattad av striden att försöka lossna från kroken, så den skulle kanske inte klarat sig om den skulle blivit tillbaka släppt, så den fick bli fiskbullar, och goda sådana. :)

Som vanligt är det ett ca recept som jag skriver..

fiskbullar



1kg gäddfile
1 paket bacon
2-3 msk cremefraiche
1 dl grädde
1ägg
2msk skorpmjöl
3msk havregryn
saft från 1 lime
1 chili
1 klyfta vitlök
en knippe dill
lite timjan
persilja
gräslök
koriander
salt


gäddköttet finfördelades tllsammans med bacon i matberedare för att söndra ev fiskben som blivit kvar och blandade sedan i resten av ingredienserna.

I går fick vi smaka på mini fiskburgare, i dag blir det antagligen fiskbuller och potatismos som står på menyn. En del av smeten rullas till bullar, vacumförpackas och sätts in i frysen :)







fredag 18 oktober 2013

höst farväl


Hönsen har fått bo i sitt nya vinter hem i ca en vecka (som vi byggde). Svårt har de att komma ihåg vart de skall gå när de blir kväll. Efter att ha sprungit lösa hela dagen så är det några som envist står utanför deras sommarhem o väntar på att slippa in ditt, envisa individer. Så har då fått bära in dom :)

Hönorna har tydligen nu förstått att vintern är påväg, inga ägg och inga som ruvar. Iochförsig så har 2 av 3 höns fullt upp att ta hand om sina kyklingar. Yngsta kyklingarn är bara 2veckor gamla. Tokig ruvlust dessa!

Rönnbären hittades inte, men nässlorna är torkade och väntar på vintern. Och så har vi köpt sed och solrosfrön och linfrön. Inga färdiga foderblandningar vill jag ge. Kan tillgodose deras behov på annat sätt. Mer om det en annan gång.

Sommarens kyklingar växer och blir stora, och det är igen dags att ta farväl av en grupp vackra unga höns och ståtliga små tuppar. Om någon är i behov renrasiga fina dvärgkochin så har vi till salu. ;)


onsdag 16 oktober 2013

höst


de har lovat snö till i morron. Är hösten slut nu?? Jag som gillar höst och allt som kommer med den. Det är barnsligt roligt att räfsa ihop löv och så sprida ut det igen genom att hoppa eller kasta. Tur att man har barn nu, som också gillar sånt...kände mig lite fånig som yngre när jag gjorde sånt själv.

Blir ofta mycket pysslande och innesittande på regniga höstdagar. Det var antagligen på de jag borde tagit bild, men inte ännu. Prinsipen "pyssla vad du vill med papper och olika höstlöv" :)
En dag överraskade min 7åring mig med att ha dekorerat pumorna ytterligare, tejpat fast blommor och lagat gräshår till nån. :) Så vi tände några ljus runt och drack en kaffekopp o beundrade hans stilleben. :)
Jag kan bli så väldigt glad över konstiga saker. Bild två är en sådan. Rökt abborre bjuder min man på ibland, trevligt med nyrökt fisk. Men det som jag typist nog gillade mäst var hur fina fiskarna såg ut på brickan, fick söka fram kameran före nån fick röra maten. :)



O inte gör det något fast det blir vinter heller...jag tycker ju om att bygga snögubbar också. (Men i år skulle jag faktist ännu haft några saker jag tänkt hinna med före vintern kommer)

torsdag 10 oktober 2013

lingongott och klappgröt


Länge leve lingon :)

Vad kan man göra av lingon? Sylt igen?! Nej inte denna gång. Utan istället blev det två lingonklassiker som inte blivit lagade hos oss på en väldigt lång tid.

De som gått i i klass 2 i början av 80-talet, i Finlandssvensk skola har antagligen fått laga lingongott i skolan, det fanns nämligen i tvåans läsebok. Att läsa var inte min starka sida, men lingongott gjorde ett starkt intryck på mig och jag minns fortfarande hur roligt det vara att få läsa ur receptet och få laga lingongott själv där hemma sen... det är ju några år sedan...
I början på 80-talet hade skolorna ännu mycket pengar och man fick ta hem läseboken efter terminens slut, så det var bara att gräva i lådor med gamla böcker (visste ju var boken var eftersom att jag tidigare år också varit snål på lingongott)

Jag har såklart utvecklat /invecklat receptet lite, själv tycker jag att det är en klar förbättring :)



Lingongott


2dl mosade/krossade lingon/ lingonsylt (har man sylt så får man isåfall minska sockermängden)
2dl vispad grädde
2dl yoghurt (yoghurt kan man laga själv)
dryga 2dl havregryn
2dl socker
lite vaniljsocker

Blanda ihop och låt stå kallt en stund före man serverar.




Vispgröt



en annan klassiker..

Plappgröt/ Vispgrö/Vispipuuro är något som fallit i glömma för mig. Lagade det väl senast i högstadiet...o det var inte i går. Det visade sig vara en av det min man hade som favoriträtt som lite, så blir antagligen rätt snart vi äter det igen.

7dl vatten
1 1/2 dl mannagryn
3dl lingon (/själv använde jag spadet/saften från när jag kokade sylt ca 1dl?)
172dl socker
salt

Vispa i mannagrynen i kokande vatten, tillsätt lingon, socker o salt och låt koka 5-10min (har man hela bär vill man säkert koka längre så de skall koka sönder) Låt gröten svalna en stund, eller gör ett kallvatten bard till kastrullen. Så var det dags att vispa, vissa föredrar elvisp, andra kallar på sin starka man...eller så vispar man med handkraft själv. En smaksak är också hur länge. Jag vill att vispgröt skall vara fluffig.
Jag gillar att äta gröten när den är lite ljummen ännu, med socker och mjölk. Andra kanske vill ha sin gröt i kylskåpet en stund för att få den riktigt kall. Smaksak.

Lingon är ju både gott o nyttigt, och finns ännu i skogen... och om inte lingon r favorit så kaske lingongott ändå skulle kunna slinka ner. ;)

onsdag 9 oktober 2013

dator strul

...visst har det varit lungt på bloggen redan tidigare, men senaste två veckor har vår datorn varit "död". (och ännu är inte problemet löst) Och jag som skulle haft massor av olika saker att skriva här på bloggen.  Egentigen finns det väl aldrig tid att skriva, men på något konstigt vis får man det ändå gjort.
Hösten är en intensiv tid, allt man planerat plocka och torka, sylta och safta, bygga coh fixa på djurens vinterboende samt en hel massa annat...Ända jag minns från skolans stenåldersprat är att kvinnan samlade in för att famiiljen samlade in mat (rötter och bär..) och mannen jagade. Visst finns det kvar tycker jag, mera hos vissa (känns som om jag fått ganska stor dos av det arvsanlaget) och mindre hos andra.

Hoppas vår dator tillfrisknar snart och jag kan dela med mig av lite olika saker som jag tyckt o tänkt att kan vara värt att dela.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...