måndag 26 maj 2014

nässelsoppa

Av nån orsak så uppstår det alltid en massa grillad mat när vackert väder kombineras med gäster. Vackert så. Men för mycket är för mycket tycker min mage, så när veden tändes i grillen igår så gick jag istället till trädgården och plockade en skål full med nässlor. Med inpiration från boken Maten är min medicin recept på spenat soppa tillagade jag nässelsoppa istället för att igen äta grillad mat.
Vanligtvis innehåller nässlesoppa både vetemjöl och mjölk, men inte denna (förutom att jag valde att sätta lite smetana när jag serverade)




Nässelsoppa
Nässlor (40-50st 10 cm nässelskott) kokas i vatten ca 10 minuter, lite vatten lämnas i kastrullen (rästen av vattnet tas tillvara) och mixas med nässlorna.

3 skalade och klyftade potatisar
ingefära
vitlök
vatten (bara så potatisarna täcks) kokas till potatisarna blivit mjuka

Mixa ihop nässlorna och de kokta potatisarna tillsätt lite koriander, gurkmeja salt och peppar låt koka upp. Servera med tex lite lime och smetana.

23.5

Samma dag som vår son fyllde 8 år fick vi mera kycklingar. Astas första kyckling kläcktes den dagen. Skulle det ha varit första kycklingen för i år så skulle den fått betydligt mera uppmärksamhet, men vi har redan fått över 30 kycklingar i år. Alla har inte dock klarar sig, vilket är väldigt ovanligt för oss. Speciellt Berits kull hade otur där tre kycklingar dött under deras första levnadsdagar. Antagligen för att de hamnat utanför boet och blivit kalla. Naturens gång känns grym. Astas 8 kycklingar ser dock ut att hålla sig in i boet tills mamma Asta tycker det är dags att gå ut o söka mat. :)



torsdag 22 maj 2014

Airas små


Alma ville snabbt ut med sina små dunbollar, hon hade säkert kramp i benen efter allt liggnade. Väntade envist på att alla små skulle hinna kläckas, men sen så skulle hon ut! En sådan envis, stark och bestämd mamma är hon, hennes duktiga kycklingar hakar på och ser när mamma krafsar och söker mat och sandbadar. Just så som det skall vara. (lustigt att hönor kan ha så olika personligheter) Sju kycklingar fick hon, en ljus och rästen mer eller mindra svart/gråa. Alltid lika intressant att de vilka färger det kommer och hur deras färger sedan utvecklas.

Aira sandbadar vilt och de små ser och lär


























Berit med sina små som växer så det knakar. Onödigt många av dom har en snabbväxande kam, ser ut att bli många tuppar. Berit funkar bra som mamma, lika lugn som sin mor Alma.


Två ruvare har vi ännu, Blenda och Asta...så väldigt dåligt med ägg för tillfället, de har viktigare saker att tänka på :) Tur att det finns äggläggare i andra hushåll som inte lider av samma kycklingfeber som våra höns. Tack för äggen Anna! :)

lördag 10 maj 2014

ungarna






Våren sprudlar verkligen av liv. Tråkigt med regninga dagar när det inte lockar att vara ute och njuta av det från morron till kväll.Viirus ungar har kommit upp i den åldern att de längre inte hålls i boet utan utforskar och smakar fast föda :) Två pojkar är det en helsvart och en med lite vitt på nosen och i pannan, så söta så.




Vårkänslorna har verkligen infunnit sig i hönshuset.. två sköter kycklingar, två ruvar och två springer efter tuppen (tror även Blenda snart kommer börja ruva..) Unghönsen har också vårkänslor, tupparna har förstått innerbörden med att vara tupp och föra vidare sina gener (detta gillar ju dock inte ledartuppen Baltasar om), och tack vare det klottiga vädret kunde jag även se att unghönorna blivid parade (smutsiga ryggar) så snart hoppas vi se de små första äggen som förhoppnngsvis läggs inomhus i reden och inte göms i nån buske. Bra om det blir fler äggläggare, så kanske vi inte måste köpa ägg från butiken mera på en stund igen..
Beta med sina kycklingar växer så det knakar. Två tuppar och en höna ser det ut att vara som hon sköter om. Konstigt hur det alltid tycks bli fler tuppar ur en kull, även en sån liten kull... :)

fredag 9 maj 2014

kanin mat

Som man kanske kan se på bloggen så funderar jag en del på vad vi äter. Har också skrivit om hur våra  höns äter, samma tankesätt gäller även kaninerna. Vill att kaninerna så långt som möjligt skall slippa äta pellets. Under vintern brukar vi nån gång köpa pellets och ev till gravida kaninmammor. Men ger hellre kaninerna egna blandningar.

Vatten skall alltid finnas

av bra kvalitet skall alltid finnas i kaninens bur

Grönt rotfrukter och blast (morötter, redisa, kålrot, palsternacka, inte potatis) grönsker (tomat, paprika, gurka.. ) frukt (banan, äppel, päron.. ) bär (blåbär, hallon, lingon..) sallad (ruccola, spenat,..) örter (persilja, basilika, oregano.. ) kål i små mängder (blomkål, vitkål,)  ringblommor, maskrosor, gräs

Kvistar äppel, vide, asp, syren, tall, gran, en

Spannmål och frön havre, korn. Små mängder solrosfrön och vete. Ger även torkat bröd/ knäckebröd i bland att gnaga på.


Saltsten ger jag till kaninhonor som väntar ungar eller just har fått ungar. Jag har hört att det minskar risken att kaninhonan skall bita ihjäl/ äta upp sina ungar pga mineral brister (samt att man inte stör kaninmamman och rör hennes nya ungar!)



Vatten och hö borde alltid finnas tillgänglig för kaninen. Hö är basföda som både mättar på rätt sätt (utan att kaninen blir överviktig) samt är viktigt för kaninens magfunktion. Övrig mat som kaninerna får måste ges med viss försiktighet, speciellt när man introducerar en ny råvara, kaninmagarna är ganska känsliga och kan bli sjuk om den glufsar i sig stora mängder av en ny råvara (samma gäller även färskt gräs varje vår). Grönfoder är bra att variera så mycket som möjligt. Kvistar är både mat, sysselsättning och bra för kaninens tänder. Spannmål och frön är någon som vi främst ger vintertid (och då inte dagligen) eftersom att de bor utomhus och då behöver mera mat.
Inget av det som man ger till kaninerna får vara gammal, ruttet eller mögligt!

---

Detta är ungefär vad vi ger våra kaniner, vad jag har läst mig till från olika ställen och sammanställt på eget vis. Detta är vad jag med gott samvete kan ge till dom, och som vi tycker funkar. Detta är alltså inget som vi säger att alla borde göra att detta är det bästa. Men eftersom att det har funnits intresse att veta vad våra kaniner äter så delar jag det här via ett inlägg. :)
Visst tar det lite tid och pengar att varje dag hitta på vad man skall ge, men en hel del kommer från köket; skal från frukter och grönsaker när man lagar mat och barnen orkar inte alltid äta upp den frukten..så oftast löser det sig av sig själv. :)

engelsk sida om kaninmat

måndag 5 maj 2014

kyckling C11


I vanliga fall hjälper jag inte kycklingar, utan låter naturen ha sin gång och sortera bort de svaga individerna. Speciellt då i kläcknings skedet.

I dag har vi dock brutit mot denna "regel". En av Berits 8 alldeles nykläckta kycklingar hade kommit sig ut ur boet på egen hand på morron och inte sluppit tillbaka. Vi lyfte tillbaka den till hönsmamma Berit, men nästa gång vi tittade hade den skaran flyttat sig ut ur boet för första gången-alla då förutom den lilla stackaren som varit på villovägar tidigare (hade antagligen inte hunnit få upp värmen ordentligt). De övriga kycklingarna krafsade runt i hönshuset med modern hade inte tid att värma denna lilla. Kycklingen blev svagare och hölls sedan inte mera upprätt.
 Det var då som mina hönsmamma instinkter slog vid. Den nästan livlöse lille krabaten fick första hjälpen under vaktlarnas värmelampa så länge jag värmde vetepåse i mikro och förberedde med skrivbordslampa som tillfällig vämelampa inomhus. Inomhus följde vi hur andningen stabilicerades och den igen drog benen tillbaka under kroppen. Spännande var det för mig och barnen att vänta och se, vi var ju redan förberedda på att den kommer att dö. Efter värmeterapi, possitiva kommentarer och efter att ha fått dricka en hel del vattendroppar från barnens fingerspetsar så var den en lika pipig och glad kyckling som kycklingar skall vara. :) Skönt att få föra tillbaka en liten pigg och varm kyckling ut till sin mor istället för att gräva en grav.

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...