torsdag 26 juni 2014

ogräs 3/7 Brännässla

 






Brännässla är bra vid nedsatt motståndskraft, mineral och vitaminbrist, trötthet, allergi, hud och slemhinneproblem ja har även hittat att det skulle vara bra vid cellgift och strålbehandling och listan fortsätter. Nässlan innehåller så massor med vitaminer och mineraler så jag tror jag hänvisar till Google för er som vill läsa hela raden med vitaminer och andra nyttigheter. Det är iallafall en växt som man borde försöka uppskatta.

Nässlor skördas lättast tidigt på våren, eftersom att då är stjälken ännu mjuk och växten innehåller mest C vitamin. Men missar man sig på våren så kan behöver man inte sörja. Nässlan kan skördas ända fram till sena hösten, men då får man istället plocka bladen. Bladen bör förvällas kort och sedan användas eller stoppas i frysboxen. Bladen kan också torkas på luftigt ställe och sedan förvaras lufttätt på mörkt ställe.

Nässelsoppa är kanske det vanligaste sättet att använda växten. Men egentligen är det bara fantasin som sätter gränser, som med allt annat. Nässelpesto, nässel-kirskål salladsolja... Genom att torka växten så växter användnings områdena. Nässelpulver kan blandas med i bröd, strös på filet eller laga egna vitaminpiller.

Att laga te av nässlor (lägg ca två tsk torkade nässlor i hett vatten, åt dra i fem min.) kan hjälpa vid tex urinvägsinfektion.

Fröna från nässlorna kan torkas och användas som estrogentillskott vid övergångsålder och pms besvär.

Jag brukar även torka lite extra nässlor och ge det till våra höns på vintern.




tisdag 24 juni 2014

ogräs 2/7 Groblad




De flesta känner groblad, de är vanliga växter i våra gräsmattor. Som barn använde vi groblad på sår och det är antagligen det vanligaste sättet som groblad används. Groblad drar ut orenheter ur såret, är bakteriedödande och får sår att sluta blöda. Perfekt som plåster.

Groblandsplåster. Tvätta blandet och gnugga ihop till en liten boll för att söndra bladets yta och få fram växtsaften. Bred ut grobladet över såret och sätt ett ognuggat groblad på, tejpa fast.



Man kan även lätt göra rengörande och milt ansiktsvatten av groblad.  Lägg några groblad i kallt vatten och låt dra i en halvtimme. Ta bort bladen och badda ansiktet med vattnet.

Grobladet drar även ur vätska ut sår, att laga ett grobladsplåster över en besvärlig sticka kan göra under. Vet även att groblad använts efter ledbandsoperation, för att dra ut vätska som uppstod på den vätskefyllda och sjuka leden.

Grobladet innehåller bla vitamin A, C, K och kalcium. Yngre blad kan användas i sallader, när bladen sedan blir tjockare och skarpare kan de användas i soppor och grytor. Torkade eller färska blad kan även kokas till te och hjälpa vid rethosta.

Groblad kan torkas, men då måste de blötläggas några timmar och före användning. Man kan också frysa in bladen hela och använda dom direkt.

Även grobladens frön kan användas de har lite laxerade effekt och kan användas påsamma sätt som linfrön. Man kan även mala mer fröna och använda som ett mjöl.

kanin akuten del 2

På fredag fick vår kanin Viiru ungar, sex stycken överlevde, en unge dog och även mamma Viiru själv hittades död. Skrev tidigare om detta, nu kommer en uppföljare.

Hoppades på att kanin fru Pesonen även skulle få en unge, eftersom att hon parades samma dag, men trodde inte att det faktiskt skulle bli så. Pesonen är nämligen en gammal dam som inte fått ungar (iallafall inte hos oss). I går hittade jag mycket riktigt En unge i hennes bo, en stor (antagligen för stor för att klara en förlossning) med samma fina wienerteckning som sina föräldrar. Död tyvärr. Har ju hört att kaniner kan adoptera andras kaninungar, och hoppades det skulle funka även här. Så jag tog bort fru Pesonen ur sitt bo en stund och planterade in Viirus sex ungar i det håriga boet och lät dom ligga en stund före jag släppte in mamman tillbaka för att de skulle dofta rätt.

Senare på kvällen kikade jag in i boet, men de var då inte längre täckta av bomaterial, där låg nu sex kalla kaninungar varav en var död. Hade nog tänkt att naturen skulle få ha sin gång, att det var upp till Pesonen om de skulle överleva. Men förmådde mig inte lämna dom där och dö. Så de fick komma in på värmebehandling, på min mage. Nr 2 dog nästan genast vi kom in och nr 3 dog nu på morron. Så nu har vi tre kaninungar som jag handmatar.

Låter kanske omständligt och tidskrävande, och det är det ju nog egentligen. Men finns det liv så finns det chans. Kan inte tänka mig ta bort dom små utan bra förklaring, de förtjänar nog en chans.

Så nu kämpar vi vidare, och ser om någon av dom överlever..

måndag 23 juni 2014

ogräs 1/7 Maskros

Ja midsommaren är över, jag vet..men med midsommar traditioner (sju sorters blommor under kudden) som inspiration tänkte jag skriva en liten serie om sju sorters blommor att använda på olika sätt. Konstigt nog känns de igen som ogräs.. Först kommer maskrosen, de har tyvärr blommat klart, men det är ännu inte försent att använda den.


Maskros





Maskrosen innehåller mycket C vitamin,  mineraler och järn. Den är urindrivande, renande och stärker lever och njurar.
Hela maskrosen går att använda; roten skördas på våren och hösten och kan göras till en tinktur och användas vid tex matsmältningsproblem eller för att hjälpa njurens arbete, blommor och blad kan ätas som sådan i sallad eller kokas till infusion och drickas tex för att få bättre hy. Blad, blommor, skaft och rötter kan även torkas och användas som örtte. Man kan laga infusion och laga ett skönt bad eller använda som ansiktsvatten. Jag har prövat på att laga maskrosolja av maskrosens gula och fina blommor, använde oljan som hudolja för ansiktet. Samma olja kunde säkert bra kunna användas som del i en salladsdressing.


Maskrosolja
1/2 liter olivolja
tre nävar maskrosblommor

Sätt i en glasburk i fösntret ( inte direkt solljus) i ca två veckor. Sila av och använd som sådan eller gör en salva av den.


Anna har recept på maskrossirap. :)

Lite besk kan maskros blad vara att använda i salladen, de funkar bäst på våren. Men täcker man över plantorna ca en vecka före skörd med svart plast eller en hink så lär man få bort lite av den beska smaken.

Så försök inte utrota denna växt (nog för att det nästan är omöjligt) utan försök använda den istället. :)

lördag 21 juni 2014

Kanin akuten

De som har djur vet att man får både trevliga och mindre trevliga överraskningar. Under midsommaren fick vår Viiru sina sista ungar, 7 stycken. Ena ungen dog och även modern Viiru själv. Så vi blev sittande med sex små små kaninungar. In, slå på datorn, googla... hur gjorde man före googles tid?? minns inte. Körde till butiken 30km bort för att köpa modersmjölk ersättning (midsommar och allt annat stängt..) Nu har jag fått pröva mata kaninunge med spruta, inte lätt. Få se hur detta kommer sluta. Har förstått att de har liten chans att klara sig när man handmatar. Ett dygn har de hållits vid liv nu. Hoppas lite att vår gamla dam fru Pesonen skulle överraska och få ungar nu också, och hon då ev skulle kunna adoptera dessa små.




tisdag 10 juni 2014

hönskycklingar?

 Många som hoppas på hönskycklingar i år. Chanserna är ganska goda, för det finns en hel del kyckligar att välja från.. Största delen brukar tyvärr visa sig vara tuppar. Väntar och ser. Beta bestämde sig börja ruva kull nummer två, och jag som precis bestämt att sälja henne, henne kan man alltså få köpa med kycklingar då istället. :)







Nyaste kycklignarna har Blenda. Sju ljusa små. :)



Asta med sina växande små.



Airas kycklingar kan man nästan ana vilka som är tuppar och kycklingar.





Denna lilla höna Chika har redanen ägare :)

lördag 7 juni 2014

tre gröna skrubb

Gräsmattan har fått växa i lugn och ro, vilket daggkåpan gillar. Det finns egentligen massor med växter på egen tomt bara man låter gräsmattan växa sig lite vild och låta ogräset finnas kvar på vissa ställen, tex nässlor, maskris, daggpkåpa... Och just för att daggkåpan vuxit sig så stor och fin blev jag inspirerad att använda den...
Daggkåpa sägs föryngra huden, så tyckte det skulle passa bra att pröva laga en skrubb. Jag använder skrubb ibland istället för duschtvål. Man får bort lite döda hudceller och huden blir len och fin av oljan man har med.


Daggkåpeskrubb
1 dl socker
1 dl daggkåpa
10 maskrosblommor
1 dl olivolja
1 msk kokos olja
2 tsk honung

Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer och förvara i glasburk.









Passade även på att göra två andra skrubbar när jag en gång höll på... :)







Björkskrubb
2 delar salt
1 del björklöv
1 del rypsolja

mixa ihop alla ingredienser med stavmix.


Granskotts skrubb
1del salt
1 del granskott
1 del olja
några rönnblommor

Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer.
Om man bara lagar en liten sats så kan man lämna bort saltet och minska på oljmängden, gransptten i sig har en egen skrubbeffekt. Saltet satte jag för att förlända hållbarheten

onsdag 4 juni 2014

Skvattram

Skvattram är en av de växter jag brukar plocka och torka till hönornas reden i hopp om avskräcka löss. Mera om detta en annan gång...

Denna gång plockades skvattram i andra syften, inte enbart för att de är vackra. Skvattram sägs skrämma mal. Detta hoppas jag innerligt, för under förra vinter var det många par vantar och strumpor som fick besöka min mors garnstump och nål, ja alltså bli lappade för att malen mumsat på dom. Inte trevligt.



Resultatet efter en trevlig skogspicknick blev små skvattramkransar som nu får torka på ett luftigt ställe före det flyttar nära yllekläderna. :)

Samma växt går också att använda som myggmedel, att gnugga sig rejält med en kvist sägs funka. Jag kommer alltid ihåg detta när jag myggbiten är på väg ut ut skogen.. Kanske en saltskrubb med skvattram skulle funka bra sommartid, lagom myggavskrämmande och malarna lär ju också då hålla sig på avstånd. :)




Senare i sommar hoppas jag hitta lavendel som kompis till skvattram, de borde båda hålla malen borta (vi har en hel del ylle..)

tisdag 3 juni 2014

fynd

På senaste tiden har det blivit en hel del inlägg om kycklingar, men det bara blir så... Så roligt att dela med sig om hur fina kycklingar vi har (försöker inte skryta, men de är ju bara så fina små dunbollar) Jag följer ju med när dom växer och går omkring med kameran, så det går av sig själv nästan.

Men för att ta ett avbrott i mina kyckling inlägg så vill jag ballansera upp det med något annat. Man läser och hör om de som fyndar billiga och vackra saker från loppis, dessa saker stöter jag aldrig på när jag är på loppis (men lyckas nog dra hem en massa därifrån ändå..) Men nu har jag en liten solskenshistorie om en stol.
Avfallssorteringen i vår by ligger i närheten av butiken, ditt förs saker lite för lätt enligt min mening. Istället för att lägga upp en lapp vid butiken "bortges gamla möbler" eller ge dom till loppis så förs dom ditt. Stolen jag hittade var också antagligen påväg till samma ställe och samma öde. Men som tur bestämde sig denna fina barnstol för att hoppa bort från kärran den var på och vänta att jag skulle köra förbi och i ren nyfikenhet stanna och se vad som låg i diket (ibland lönar et sig..) Lite kanstött hade den blivit, men stadig!











Vår två-åriga dotter var lika glad som mig över att få se vad jag hittad, och tog genast beslag på den :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...