tisdag 22 december 2015

plastfritt duschdraperi

Ibland känns det onödigt ja tillochmed fånigt att kemikaliebanta vårt hem. Vi bor nämligen i ett gammalt hus, som har gamla plastmattor i alla rum och fukt (mögel?) i väggarna osv osv, så varken huset eller vi som bor i det mår så bra man kunde må. Och eftersom att vi bor på hyra så är det inget som man lägger sin energi på, väljer istället att lägga energin på att fundera hur vårt egna hus nån dag skall byggas/renoveras. Och just av denna samma orsak orkar och vill jag plastsanera redan nu. Ju mindre kemikalier ju bättre. Målet är att ingen plast flyttar med oss när vi nån gång flyttar bort härifrån....tja eller så lite som möjligt, tänker ju inte kasta bort lego bara för att det är gjort av plast... Målet är: minimera plastprodukterna. Att plastsanera tar sin tid vill jag lova, speciellt när jag har ersatt de som måste ersättas med loppissaker och sånt tar tid vill jag lova (speciellt med fyra barn och lite pengar), men god väg är vi.

Till saken. Vi har länge haft ett gammalt duschdraperi av plast, och varje gång jag duschat har jag gruvat mig för hur mycket partiklar som frigörs i den varma och fuktiga luften när man duschar. Min tanke var att byta ut det till ett tyg gjort av hamppa eftersom det har sådana egenskaper som kunde funka som duschdraperi, men efter lite funderande så bestämde jag mig för att använda en linduk köpt på loppis. Lin har suveräna egenskaper är vackert! Hänger man upp det som duchdraperi som sådant kan man  även kasta det i tvättmaskinen med jämna mellanrum. Jag valde ändå att gå ett till steg;bivax.

För nått år sedan fick jag bivax från en biodlare som jag rengjorde. Har gjort egna beewraps med samma metod. Så egentligen är vårt duschdraperi ett jätte beewrap. :)






Lade bivax bitar på linduken och satt in det i ugnen, med bakplåtspapper under, på ca 70 gr. Ihopvikt duk. Fick ta ut den och fylla på med bivax flera gånger så det tog ganska länge. Men nu är det gjort och det känns bettdligt bättre att duscha i ett rum som fylls med bivaxfoft när man duschar. Amen



Mera att läsa om kemikalier och cocktaileffekten:
svenska dagbladet
läkartidningen
kemikaliesmart.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...